nakljucje7@gmail.com

Kako do osebnega robota?

Projekt Osebni robot zajema raziskovanje, produkcijo in razstavo narejenih robotov, ter z njimi povezane družbene in kulturne vsebine. Fenomena robotov celostno obravnava, vendar se središča na področje umetniškega snovanja in uporabnosti robotov v osebnem, domačem in javnem prostoru v povezavi človek robot. Tako je izrazita povezava človek robot, ki je osebna, intimna in dopolnjujoča. Industrijski, javno služnostni in gospodinjski roboti opravljajo vnaprej določene funkcije, ki ne omogočajo povezav v smislu razvijanja osebnostnih povezav uporabnika in stroja. V našem primeru nas vodijo potrebe uporabnika, ki razvija odnos partnerstva in dopolnjevanja. Tako robot ni le delovno orodje, skrbnik ali čistilec, ampak postane uporabnikova knjižnica znanj, pomoč pri delu ali igri, družba na sprehodu. Danes uporabljamo vrsto pametnih naprav, od TV sprejemnikov, telefonov, hladilnikov in obeta se nam robotizacija prevoznih sistemov. Čeprav je uvajanje robotov v industrijo, vojsko, vesoljske programe nekaj običajnega, je nasprotno izdelava robotov za domačo ali osebno uporabo nekako zastala. Vsake toliko nas dosežejo novice o uspešnem razvijanju tovrstnih robotov, običajno pa imajo dodano, da so ti roboti še v razvoju in da še niso uporabni za proizvodnjo.

 

Mehanika gibanja, viri energije, večdejavnost in povezanost uporabnika in robota. Kot sami razumemo je povezanost uporabnika in robota ključna za uspešnost razvoja osebnih robotov. Ta to povezanost je potrebno nenehno nadgrajevati in dopolnjevati, saj se tako širi obseg robotovih funkcij.

 

Skozi izgradnjo projekta Osebni robot sledimo in razvijamo štiri osnovne postavke za delovanje robota;

 

  1. Mehanika, gibanje in sledljivost ali povezanost robota na uporabnika,
  2. Viri energije, čas delovanja in aktivnosti pri osnovni porabi energije,
  3. Večdejavnost, osnovne funkcije in nadgradnje,
  4. Robotska samoučljivost in uporabnikova vloga pri širjenju aktivnosti ter robotovega znanja.

 

Zasnova konceptov kaj so osebni roboti. Uporabljena orodja računalniško oblikovanje, 3d tisk. Reda srečevanja, uvodna predavanja. Izvedba delavnic Mehanika in gibanje robota. Računalniške zasnove in 3d tiskanje.

Izvedba delavnic Viri energije robota. Pregled možnosti uporabe solarnih celic, možne baterije in akumulatorji. Raziskava uporabe vodika.

Izvedba delavnic Programiranja robota. Zasnova in izvedba možnih funkcij robota. Aktivna povezava uporabnika in naprave.

Pri izvajanju delavnic je pomembna vključenost uporabnikov. Zaželeno je, da pri vseh delavnicah sodelujejo isti udeleženci, ni pa nujno in se lahko vključujejo na posamezne delavnice, ki so jim tematsko bližje.

 

https://www.semanticscholar.org/paper/Creating-robots-with-personality%3Athe-effect-of-on-Mileounis/0a6757495c10076dffe3751c95aeff71882f1703

 

https://sloanreview.mit.edu/article/building-a-robotic-colleague-with-personality/

 

https://service-design.co/dont-create-a-bot-personality-think-about-its-profession-d4a68d75a17e

 

Informacije

  • Datum: četrtek, 31 december, 2020
  • Ura: 01:27 - 00:00
  • Lokacija: Medmrežni dogodek