nakljucje7@gmail.com

Oblikovanje robota

Oblikovalski izzivi in možne izvedbe

 

Oblikovanje je zelo pomemben del izpeljave vsakega izdelka. Pri zasnovi osebnega robota, pa je še posebni izziv. Oblika robota bi naj izražala njegove značilnosti, uporabnost in gibljivost. Že skozi zunanjost naprave bi se naj izražal njen karakter, ob tem pa vsa njena vsestranska uporabnost. V prispevku Na kratko skozi zgodovino osebnih robotov je bilo opisano, kašna prizadevanja so vodila takratne snovalce robotov. Kot glavna izhodišča za videz robota so poudarjali prijazni videz. Tudi oblika robota bi naj uporabnika prepričala, da je to njegov najboljši prijatelj. Takratni razvoj je bil obetaven, žal pa je kmalu zastal in spremenil naprave v bol ali maj neuporabne škatle. Temu je botrovalo več različnih dejavnikov, od finančnih težav razvijalcev, do zelo velikih pričakovanj predvidenih uporabnikov, tudi takratni tehnični razvoj je bil v svojem začetku. Procesorska moč takrat in to, kaj je danes dosegljivo se zelo težko primerja. Takratne naprave so bile bolj prototipne, kot prikaz, kaj vse bi se razvilo, ljudje pa so od njih pričakovali, da bodo pometale, pomivale, prinašale nakupe iz trgovin, čuvale otroke,…. Ker se teh robotov takrat še ni dalo izdelati je razvoj osebnih robotov zastal, prizadevanja pa so se usmerila v razvoje za industrijo, vojsko, medicino. Danes, kot domski robot označujemo robotske sesalce, ki delujejo znotraj in robotske kosilnice za zunaj.

 

https://sl.compkkart.com/7-robots-every-geeky-80s-kid-wanted

 

Pri oblikovanju osebnega robota se je posebno pozornost namenjalo prijaznemu videzu. Tudi zato, da bi odvračali strah pred tovrstnimi napravami. Ljudje se še zmeraj nekako bojijo pametnih naprav, pa naj si bo to zaradi straha zaradi izgube delovnega mesta ali grožnje, ki so spodbujanje iz knjig ZF, filmov, tv serij. Zaradi raznih nelagodji pred roboti, so nekateri snovalci oblikovali naprave, ki posnemajo igrače ali pa celo videz kužkov. Nastale so različice robotskih domačih živali. Na medmrežni povezavi so zbrani roboti in primeri kako so oblikovani. http://www.megadroid.com/personal_robots.htm

 

Roboti so del sodobne kulture in posledično so prisotni v igrah. V to področje je zelo resno in uspešno vstopil LEGO, ki je razvil vrsto sistemov za gradnjo in programiranje robotov. LEGO sistemi omogočajo izgradnjo, spreminjanje, dopolnjevanje, programiranje skozi igro, zato so primerni za najmlajše navdušence, kot tudi za bolj resno uporabo. Zaradi te vsestranskosti je LEGO poslovni model lahko vzorec za izvedbo sistema gradnje osebnih robotov.  

http://maliustvarjalci.si/

http://stiri.si/

 

3d modeliranje je pomembno orodje za oblikovanje. Če k temu dodamo še možnost 3d tiskanja imamo zelo dobre možnosti izdelave ogrodij in zunanjih delov robota. Združevanje 3d orodji za izdelavo svojih robotkov uspešno uporablja Branko Zupan. V programih za 3d lahko modeliramo premične in nosilne dele robota. Ob tem lahko premične dele animiramo in tako nadziramo izdelavo gibalnih sposobnosti robota. Pri oblikovanju zunanjosti vključimo nastavke za senzorje in zunanje elemente. Pri vsem tem je smiselno načrtovati možnosti 3d tiska, torej od velikosti delov, uporabnega materiala, cene in podobno.

 

Informacije

  • Datum: ponedeljek, 28 december, 2020
  • Ura: 10:00 - 00:00
  • Lokacija: Medmrežni dogodek