nakljucje7@gmail.com

Osebni robot - opis projekta

Opis projekta

Projekt Osebni robot zajema raziskovanje, produkcijo, delovno izobraževalne delavnice in razstavo narejenih robotov, ter z njimi povezane družbene in kulturne vsebine. Fenomena robotov predlagani projekt celostno obravnava, vendar se središča na področje umetniškega snovanja in uporabnosti robotov v osebnem, domačem in javnem prostoru v povezavi človek robot. Tako je izrazita povezava človek robot, ki je osebna, intimna in dopolnjujoča. Industrijski, javno služnostni in gospodinjski roboti opravljajo vnaprej določene funkcije, ki ne omogočajo povezav v smislu razvijanja osebnostnih povezav uporabnika in stroja. V našem primeru nas vodijo potrebe uporabnika, ki razvija odnos partnerstva in dopolnjevanja. Tako robot ni le delovno orodje, skrbnik ali čistilec, ampak postane uporabnikova knjižnica znanj, pomoč pri delu ali igri, družba na sprehodu.

Povezava človeka in njegovega osebnega robota je oboje smerna in se razvija skozi vrsto let sodelovanja, pridobivanja veščin, funkcij. V celoti je težko predvideti kakšna bo končna kakovost odnosov človeka in robota, vendar lahko potegnemo nekatere vzorčne primere, ki so nastajali skozi zgodovino odnosov človeka in živali. Takšne posebne vezi so v odnosih psa do človeka, mačke in podobnih navezanosti ljudi na svoje domače živali.

Danes so osebni roboti tam, kjer so sredi sedemdesetih let 20. stoletja bili računalniki, računalniška industrija je potrebovala desetletje, da je razvila namizne računalnike, ki so bili uporabni za domačo uporabo. Za ta uspeh pa je bila ključna vsestranska uporabnost osebnih računalnikov. Vsestranska uporabnost robotov v domačem okolju je ključ za možne širše uveljavitve osebnih robotov. Danes uporabljamo vrsto pametnih naprav, od TV sprejemnikov, telefonov, hladilnikov in obeta se nam robotizacija prevoznih sistemov. Čeprav je uvajanje robotov v industrijo, vojsko, vesoljske programe nekaj običajnega, je nasprotno izdelava robotov za domačo ali osebno uporabo nekako zastala. Vsake toliko nas dosežejo novice o uspešnem razvijanju tovrstnih robotov, običajno pa imajo dodano, da so ti roboti še v razvoju in da še niso uporabni za proizvodnjo. Pri teh robotih pa veliko krat gre za nekakšne hišne pomočnike ali služabniške robote.

Nekateri teoretiki umeščajo osebne robote v družinska okolja, kot enakopravne člane. Vsekakor pa je potrebno pri snovanju osebnih robotov upoštevati družbene in kulturne vplive, ki pa niso le naklonjeni razvoju, ampak so velikokrat prav nasprotni. Roboti so še zmeraj videni kot grožnja, pa naj si gre za izgubo delovnih mest, ali razmišljanja o strojni nadvladi nad človekom ali grozeči vojni robotov. Žal je tehnični razvoj človeštva v veliki meri botroval povečevanju trpljenja, da bi lahko na lahek način odpravili strahove. Vendar pa lahko v razvoju najdemo veliko naprednih in za človeštvo dobrih rešitev, na tem pa je smiselno graditi snovanje in izdelavo bodočih osebnih naprav.

Informacije

  • Datum: nedelja, 27 december, 2020
  • Ura: 10:00 - 00:00
  • Lokacija: Medmrežni dogodek